Popcorn – ett tidlöst tilltugg

Vad är popcorn? Varför en popcornmaskin?

Att kalla popcorn för ett vinnande koncept är att underdriva. Ända sen Aztekernas tid har man tillverkat det vi idag kallar popcorn, den otroligt goda restprodukt som uppstår vid upphettning av majskärnor. Då kallades det hela för momochiti, men dagens begrepp popcorn kommer från engelskans pop (poppa) och corn (korn, majskorn).

Popcorn är dessutom ett relativt enkelt tilltugg; när majskärnan når en temperatur om cirka 175 grader, förångas vattnet i kärnan, skalet spricker och majsen vänder sig ut och in – kärnan poppar, helt enkelt.

Hur vi lagar och vad vi tillsätter våra popcorn skiljer sig runtom i världen; här i Sverige är det rätt vanligt att använda salt och majs, men i många andra länder – som Storbritannien, Tyskland och Nederländerna – använder man ofta socker framför salt. På Aztekernas tid var det även vanligt att använda popcorn som smycken, något vi kanske inte gör i lika stor utsträckning längre.

Genom tidens framtåg, har vi utvecklat allt fler metoder för att poppa popcorn. Idag är det vanligt att använda en vanlig mikrovågsugn, men bäst popcorn blir det med hjälp av en popcornmaskin. Med dagens popcornmaskin tillåts man själv tillsätta rätt mängd krydda och smör för önskad smak, något som är snäppet svårare med mikropopcorn.

Många av oss tänker bio när vi föreställer oss en popcornmaskin, men det är långt ifrån det enda användningstillfället, även om bioindustrin är en stor konsument av popcorn. Popcorn är oerhört enkelt att ha att göra med, vilket gör en popcornmaskin till ett nästintill självklart val för många vid val av konfektyr/eventsnack.

 

Är du sugen på färska varma popcorn?

 

Läs mer om Glasspojkarna och hyr din popcornmaskin här.

 

Popcorn, bild